המיתולוגיה היוונית



השפעתן של המיתולוגיות המזרחיות ((מיתולוגיה בבלית, מיתולוגיה בבלית,פרסית, מיתולוגיה פרסית, מיתולוגיה כנענית ומיתולוגיהומיתולוגיה מצרית)מצרית) ניכרת במיתולוגיה זו. אפשר למצוא מקבילות אפילו לסיפורי התנ"ךהתנ"ך (השוו לדוגמה את פרשת המבול המקראית למיתוסלמיתוס המבול של דאוקליון ואשתו פירה).פירה).


סיפורי המיתולוגיה רווחו בקרב היוונים כתורה שבעל פה עד שהועלו על הכתב בעיקר על ידי שני משוררים: הסיודוס והומרוס.והומרוס. שני המקורות אינם משלימים או חופפים זה את זה ואף ניתן למצוא סתירות ואי התאמות בין שני המקורות.


הומרוס
הוא היוצר הקדום מבין השניים. המקור העיקרי לסיפורי המיתולוגיה שלו הן הפואמות איליאדה ואודיסיאהואודיסיאה המתוארכות למאהלמאה השמינית לפנה"ס.לפנה"ס. המשורר מתאר את האלים בדומה לשושלת מלוכה עם חצר אצילים המהווים משפחה רחבה. הוא כמעט אינו מתייחס לסיפור הבריאה ותולדות העולם, אלא לעלילות האלים האולימפיים ושאר גיבורי המיתולוגיה. בשירתו נתן בסיס לדת האולימפית הממוסדת.


הסיודוס
תיאר את הבריאה ותולדות העולם בספרו "מעשים"מעשים וימים"וימים" ובפואמה "תיאוגוניה"."תיאוגוניה". פואמה זו נכתבה כנראה מספר עשרות שנים לאחר הפואימות של הומרוס.הומרוס. כחלק מתיאור הבריאה מספר המשורר על האליםהאלים הכתוניים ומורגשת בסיפוריו השפעתן של המיתולוגיות המזרחיות. על סיפורי אלים אלה מבוססת הדת היוונית הכתונית הפרטית, המסתורית יותר וכנראה גם הקדומה יותר מזו הבאה לידי ביטוי אצל הומרוס.


ההמנונים ההומריים
[עריכתההומריים[עריכת קוד מקור | עריכה]עריכה]

אוסף של 33 שירי הלל יווניים עתיקים שחוברו בידי משוררים אלמונים לכבוד האלים. הכינוי "הומריים" נדבק בהם, כפועל יוצא מן העובדה שהם בעלי משקל אפי זהה לזה שבאיליאדה ובאודיסיאה המיוחסות להומרוס.


מקורות נוספים
[עריכתנוספים[עריכת קוד מקור | עריכה]עריכה]

עלילות האלים וגבורת הגיבורים סופרו בטרגדיות של אייסכילוס,אייסכילוס, סופוקלס ואוריפידס.ואוריפידס. אפולוניוס מרודוס תיאר בפואמה "ארגונאוטיקה""ארגונאוטיקה" את סיפור מסע הארגונאוטים.הארגונאוטים. ה"ביבליותקה"ה"ביבליותקה" היא מעין סיכום של המיתוסים היוונים בשלושה ספרים. סיפורו של האל דיוניסוס נכתב על ידי נונוס ביצירתו "דיוניסיאקה""דיוניסיאקה" בתחילת ימי הביניים.הביניים. ראוי להזכיר גם את הפואמה "איניאדה""איניאדה" מאת המשורר הרומי ורגיליוס,ורגיליוס, המקבילה לסיפור ה"אודיסיאה".ה"אודיסיאה". מקור חשוב הוא גם המטמורפוזותהמטמורפוזות מאת אובידיוס,אובידיוס, אף על פי שהיא מכילה יותר מיתולוגיה רומית.