surfing-גלישה

גרסת טיוטה

זוהי גרסת טיוטה של הערך. ערך זה נמצא בתהליכי עריכה על ידי evyatarmalka10.

 גלישת גלים היא ספורט עם גלשן, הגולש עומד על גלשן, שלוקח  אותו על הגל. גלישת הגלים מתבצעת באמצעות גלשני גלים מחולקים למספר סוגים:

גלשנים קלאסיים (Short-Board) – הסוג המפורסם ביותר. גלשן קטן בעל יכולת פניה גבוהה.
 
גלשני פאן (Fun-Board) – עם יותר נפח וציפה וכך קלים לגלישה ומתאימים לשלבי הלימוד המוקדמים.
 
גלשנים ארוכים (Long-Board) –בגלל הגודל שלהם , קשים יותר לפנייה.  כושר ההצפה הגבוה של גלשנים אלו מעמיד לרשות הגולש אפשרויות רחבות יותר .
 
גלשני גאן (gun) – אלו גלשנים בשביל גלים גבוהים החל מ-4 מטר. גלשנים אלו ארוכים יחסית צרים ומחודדים בקצוות. זאת על-מנת לאפשר יציבות , אך חוסר בפניות חדות כמו בגלשן הקלאסי.
 
גלשני סופטבורד (softboard) – אלו גלשנים המיועדים לגולשים בשלבי לימוד מוקדמים, בעלי יותר נפח וציפה, הגלשן מצופה בשכבת ספוג וממולא בקלקר, ולכן הוא רך, ומשם השם סופטבורד, אשר בפירוש לעברית נוצר השם גלשן רך.
 
הגלישה הפיעה בפעם הראשונה באיים הפולינזים. כמה מקומות מפורסמים במרכז אמריקה לגלישת גלים, בהם הגלים נחשבים גדולים מאוד או ארוכים מאוד הם: קוסטה ריקה, פאבונס – עיירה שבה נמצא הגל השני הארוך בעולם. פנמה, סנטה קטלינה – מקום שידוע בקרב הגולשים שבו צורת הסלעים בתוך המים (ריף = Reef) יוצרת גל מושלם לגלישה. פנמה, פלאיה ונאו – חוף בצד האוקיינוס הפסיפי שהגלים שם מאוד טובים לגלישה ונערכות שם הרבה תחרויות, גואטמלה ואל פרדון.

בישראל, הים המתאים ביותר לגלישה הוא הים התיכון לאחר סערות, כאשר אין רוח והגלים עולים באופן מסודר. מצב זה ניקרא בשפה המשותפת לגולשים מסביב לעולם, "Swell". מכיוון שחופי ישראל הם בשולי הים התיכון ולא באחד האוקיינוסים, הגלים בישראל הם קטנים ביחס לגלים עליהם מקובל לגלוש בעולם.

כמו כן, הרוח היא זו שיוצרת את הגלים ונותנת להם את צורתם. הרוח הטובה ביותר בישראל ליצירת גלים היא רוח דרומית-מערבית או מערבית. רוח זו היא רוח מסוג "On-shore", שבאה מהים לכיוון החוף ומייצרת גלים.