אמזון


אמזון
,  היא חברה אמריקנית למסחר אלקטרוני ושירותי מחשוב ענן. החברה שבסיסה בסיאטל, וושינגטון, נוסדה ב-5 ביולי 1994. היא הייתה מחלוצות המסחר באינטרנט והתפרסמה בראשיתה במכירת ספרים, אך בהמשך החלה למכור גם דיסקים, סרטים, מוצרי אלקטרוניקה, בגדים ועוד. עם התפתחותה של החברה ניתן לקנות באתר החברה מגוון רחב מאוד של מוצרים.


בעשור הראשון של המאה ה-21 הרחיבה אמזון את פעילותה לתחומים נוספים מלבד המסחר האלקטרוני. החברה היא יצרנית קורא הספרים האלקטרוני הראשון, האמזון קינדל (Kindle) ומספקת חנות ספרים להורדה למכשיר. כמו כן היא מפעילה חנות אפליקציות למערכת ההפעלה אנדרואיד, אשר כפופה לפיקוח וסינון. מאז 2006 הובילה אמזון את התחום הצומח של מחשוב ענן, תחת היחידה העסקית AWS, עם נתח שוק של 31% בשנת 2015.


על פי דירוג חברת דירוג האתרים אלקסה, נכון ל-2019, אמזון הוא האתר ה-14 הנצפה ביותר באינטרנט.


נכון לשנת 2019, העסיקה החברה כ-647,000 עובדים ברחבי העולם. שווי השוק שלה עמד על מעל טריליון דולר בתחילת 2020. על פי חברת המחקר EMarketer, נתח השוק של אמזון עומד על 38% מסך המסחר המקוון בארצות הברית.

היסטוריה

החברה נוסדה על ידי ג'ף בזוס בשנת 1994, במקור בשם Cadabra.com, אך השם שונה במהרה ל-Amazon (על שם נהר האמזונאס), והאתר נפתח ב-1995. לכשהתרחבה החברה היא השיקה אתרים נפרדים עבור המדינות בריטניה, קנדה, גרמניה, אוסטריה, צרפת, סין ויפן.


החברה הייתה לאחד מסמלי בועת הדוט-קום. בשיאה בשנת 2000 עמד שווי השוק שלה על למעלה מ-80 מיליארד דולר. לאחר התנפצות הבועה בשנת 2000 רבים פקפקו באסטרטגיה העסקית שלה ומנייתה צנחה ב-95%. עם זאת, אמזון התאוששה ודיווחה על רווח שנתי ראשון בשנת 2003. ב-2004 הכנסתה התקרבה ל-7 מיליארד דולר. כיום אמזון היא אחת מחברות הפורצ'ן 500.
בשנת 1999 רכשה החברה את האתר IMDb, מאגר המידע הגדול ביותר באינטרנט בתחום הקולנוע, שבאמצעותו רכשה ב-2008 את אתר Box Office Mojo. בהמשך רכשה החברה אתרים רבים נוספים. בשנת 2011 אמזון רכשה את המתחרה הגדול ביותר שלה "The Book Depository", המספק שירות שליחת ספרים בחינם לרחבי העולם. ב-2014 החלה לייצר טלפון סלולרי בשם Fire Phone.
בנובמבר 2015 פתחה אמזון לראשונה חנות ספרים פיזית, באוניברסיטת סיאטל.

פעילויות


אמזון החלה את דרכה כחנות מקוונת, ובהיבטים שונים נחשבה לחלוצה בתחומה עוד אז. בשנת 2000 ביצעה אמזון שינוי משמעותי במודל העסקי שלה והפכה לפלטפורמה, כאשר גם במהלך זה הקדימה את זמנה בשימוש במודל עסקי זה. כך הפכה למעשה אמזון למערכת לוגיסטית-דיגיטלית שבה מוכרים שונים, שאינם אמזון, פותחים בה חנויות דיגיטליות ומציעים את מרכולתם. עם זאת, המשיכה אמזון למכור בתוך פלטפורמת המסחר שיצרה גם כחנות. נכון לשנת 2019, כ-53% מסחורות שנמכרות באמזון, נמכרות על ידי מוכרים חיצוניים.


נכון לשנת 2019 שליטתה של אמזון בשוק הסחר המקוון בארצות הברית איתנה, כאשר 60% ממשקי הבית בארצות הברית מנויים על שירות המנויים שלה, אמזון פריים, ובסך הכל כ-49% מהמסחר האלקטרוני בארצות הברית מתבצע באמזון. החברה השנייה בגודלה בתחום, איביי, המחזיקה בפחות מ--7% נתח שוק. כאסטרטגיה עסקית, מנצלת אמזון במקרים רבים את שליטתה בשוק כדי להפעיל כוח כלכלי כנגד מתחרים, ולחזק את אחיזתה בין אם כפלטפורמת מסחר ובין אם כחנות, בשווקים חדשים אליהם היא נכנסת. נכון לשנת 2019 אמזון לא רק מוכרת כמות גדולה של מוצרים, אלא גם מייצרת מאות רבות של מוצרים בעצמה, ומשתמשת בעוצמה שלה גם כדי לתת עדיפות בפלטפורמה למוצרים שהיא מייצרת.

 
אמזון