גרטה טונברי

 

פרטים על האישה:

  • שם מלא: גרטה טונברי
  • שנת לידה: 2003
  • מקום מגורים: שוודיה
  • עיסוק: אקטיבזם
 

התחום שבו פרצה דרך:

משבר האקלים

 

פעולות מיוחדות שביצעה: 

  • הרצתה באום
  • נעמה בועידת האקלים של האום
  • דיברה עם ראשי ממשלה ונשיאים ועוד המון
 

המסר או החזון שלה לחברה:

היא רוצה לבלום את משבר האקלים שהממשלות ישימו לב אליו

פרט ייחודי על הדמות:

גרטה היא ילדה אוטוסטית

מקורות/ ציטוטים/ הערות:

  • "אני לא חלק מארגון כלשהו... אני עצמאית לחלוטין ועושה את מה שאני עושה לגמרי בחינם."
  •  
  • "גנבתם את החלומות שלי ואת הילדות שלי עם המילים הריקות שלכם, ואני עוד אחת מבנות־המזל. אנשים סובלים, אנשים מתים. המערכות האקולוגיות שלנו מתמוטטות, ואנחנו בתחילת הכחדה המונית, וכל מה שאתם יכולים לדבר עליו זה כסף וסיפורי אגדות על צמיחה כלכלית – איך אתם מעזים?"[

  • אני פשוט יודעת מה נכון ורוצה לעשות את מה שנכון. אני רוצה לוודא שעשיתי כל דבר שביכולתי כדי למנוע את המשבר הזה." ~ כשנשאלה מהיכן הביטחון לדבר בצורה כזה

זה גורם לך לחשוב אחרת. במיוחד במשבר גדול כמו זה, אנחנו צריכים לחשוב מחוץ לקופסה. אנחנו צריכים אנשים שחושבים מחוץ לקופסה, שהם לא כמו כולם."

 

עוד עליה

גְּרֵטָה טינטין אלאנורה ארנמן טוּנְבַּרִי (בשוודית: Greta Tintin Eleonora Ernman Thunberg; נולדה ב-3 בינואר 2003; (שמה נכתב בכלי התקשורת בעברית פעמים רבות כגרטה תונברג או טונברג) היא אקטיביסטית שוודית הפועלת למען עצירת ההתחממות העולמית ושינויי האקלים. באוגוסט 2018 התפרסמה וקיבלה חשיפה עולמית כאשר יזמה הפגנה בנושא זה בסמוך לבניין הפרלמנט השוודי ודרשה נקיטת צעדים משמעותיים במשבר האקלים תוך כדי החזקת שלט עליו נכתב Skolstrejk för klimatet (שביתת בתי הספר למען האקלים). לאחר זמן מועט, הצטרפו למאבקים דומים תלמידים נוספים בכל רחבי העולם. ביחד, הם הקימו תנועה בשם Fridays for Future שמטרתה לארגן הפגנות של תלמידים בכל רחבי העולם על מנת לשכנע ממשלות לנקוט בצעדים כנגד משבר האקלים. לאחר נאומה של גרטה בוועידת האו"ם לשינויי האקלים של שנת 2018, הפגנות מחאה של תלמידים, התרחשו ברחבי העולם בכל יום שישי, בדרישה לפעולה כנגד משבר האקלים.

בשנת 2019, נערכו מספר הפגנות מתואמות של מעל למיליון תלמידים בערים מרכזיות ברחבי העולם. בספטמבר 2019 נאמה גרטה בוועידת האקלים של האו"ם. כצעד להגברת המודעות לשינויי האקלים, למקום הגיעה תוך שהיא חוצה את האוקיינוס האטלנטי בכלי שיט המופעל באמצעות אנרגיה סולארית, במטרה להפחית את טביעת הרגל הפחמנית שלה.

גרטה ידועה בזכות גילה הצעיר ודיבורה הישיר והענייני, כשהיא מבקרת בפומבי מנהיגים בכל רחבי העולם על כישלונם בלקיחת צעדים משמעותיים בעקבות משבר האקלים. עלייתה המיידית לבמת העולם הפכה אותה למנהיגה חברתית, אך גם למטרה מצידם של מבקרים. ההשפעה שלה על הבמה העולמית הוגדרה על ידי המגזין The Guardian ועיתונים ומגזינים נוספים כ-"Greta effect". בעקבות פעולותיה למען הסביבה, הוענקו לגרטה פרסים והוקרות רבות ובניהם: פרס כבוד של החברה הגאוגרפית המלכותית של סקוטלנד; אשת השנה של מגזין טיים לשנת 2019, והיא נכללה ברשימת מאה הנשים המשפיעות במגזין פורבס.[1]

 תוכן עניינים

1 ביוגרפיה
2 פועלה2.1 שביתת בתי הספר למען האקלים2.1.1 פעילותה ברשתות החברתיות
2.2 המשך הפעילות
3 פרסים ותארים
4 ביקורות ותגובות
5 ראו גם
6 לקריאה נוספת
7 קישורים חיצוניים
8 הערות שוליים
ביוגרפיה[עריכת קוד מקור | עריכה]
גרטה טונברי נולדה ב-3 בינואר 2003 בסטוקהולם למאלנה ארנמן, זמרת אופרה שוודית (ייצגה את שוודיה באירוויזיון 2009), וסוונטה טונברי, שחקן. סבה היה השחקן והבמאי אולוף טונברי.

טונברי מספרת ששמעה לראשונה על ההתחממות הגלובלית בשנת 2011 כשהייתה בגיל 8, ולא הצליחה להבין מדוע נעשה כל כך מעט בנושא. בעקבות כך פיתחה תסמינים של דיכאון. בעקבות כך, הפסיקה לדבר ולאכול ואיבדה כעשרה קילוגרמים בחודשיים. לבסוף, אובחנה עם תסמונת אספרגר, הפרעה טורדנית כפייתית ואילמות סלקטיבית. באחד מנאומיה הראשונים בדרישה לנקוט בצעדים כנגד שינויי האקלים, תיארה טונברי את מצבה כשהיא "מדברת רק כאשר נדרש" ובכך הדגישה את חשיבות המאבק בהתחממות העולמית.

גרטה התמודדה עם דיכאון במשך 3–4 שנים לפני שהתחילה למחות כנגד חוסר היחס הבינלאומי למשבר האקלים העולמי. כאשר התחילה להפגין, הוריה לא תמכו בהיעדרותה מבית הספר, אך תמכו ברצונה להביע עמדה ולמחות בנושא שחשוב לה. במשך כשנתיים טונברי שכנעה את הוריה להפחית את טביעת הרגל הפחמנית של משפחתם, לעבור לאורח חיים טבעוני, ולוותר על טיסות. בעקבות הוויתור על הטיסות, אימה של גרטה נאלצה לוויתורים בקריירה הבינלאומית שלה כזמרת אופרה. טונברי רואה חשיבות רבה בשינוי הרגלי הוריה והדבר מפיח בה תקווה ורצון להמשיך במאבקה.

במהלך ריאיון לרשת BBC בדצמבר 2019, אביה של גרטה אמר שאשתו הפסיקה לטוס בעיקר על מנת 'להציל' את גרטה ולתת לה תקווה להמשיך, יותר מאשר לשמור על הסביבה. הוא הוסיף: "בכנות, היא (אימה של גרטה) לא עשתה זאת למען הסביבה. היא עשתה זאת על מנת להציל את ילדתה לאחר שראתה כמה זה חשוב לה, ואז, מתי שהיא עשתה את זה, היא ראתה כמה (גרטה) התפתחה מזה וכמה אנרגיה היא קיבלה מזה."

פועלה[עריכת קוד מקור | עריכה]
שביתת בתי הספר למען האקלים[עריכת קוד מקור | עריכה]
  ערך מורחב – שביתת בתי הספר למען האקלים
באוגוסט 2018 התרחשו בשוודיה גלי חום רבים ומספר שריפות, ובעקבותיהן החליטה טונברי (כשהייתה תלמידה בכיתה ט') לשבות מלימודיה כאות מחאה, מ-20 באוגוסט עד 9 בספטמבר - יום הבחירות הכלליות בשוודיה. גרטה דרשה שממשלת שוודיה תפחית את פליטת הפחמן החד-חמצני שהיא מפרישה לאטמוספירה בהתאם להסכם פריז, והפגינה ליד בניין הריקסדאג בכל יום במהלך שעות הלימודים. לאחר שובה ללימודים, גרטה המשיכה להפגין בימי שישי, וזכתה לתשומת לב עולמית.

טונברי היוותה השראה לתלמידי בתי ספר ברחבי העולם, שהפגינו נגד ההתחממות העולמית. כאשר בשנת 2019, מעל ל-11 מיליון תלמידים השתתפו בהפגנות שנערכו ב-270 ערים בעולם.

פעילותה ברשתות החברתיות[עריכת קוד מקור | עריכה]
טונברי פרסמה תמונה של יום המחאה הראשון שלה לצד בניין הפרלמנט השוודי באינסטגרם ובטוויטר, שבמהרה צברה תאוצה כך שביום השני למחאתה, הצטרפו אליה פעילים נוספים. הרשתות החברתיות של גרטה משכו כתבים מקומיים שפרסמו כתבות שזכו לכיסוי עולמי רב במעט מעל שבוע. ארגון שוודי בשם "We Don't Have Time" (WDHT) שפועל נגד שינויי האקלים טען שמחאותיה של גרטה צברו תאוצה בזכות פרסום תמונתה שצולמה על ידם ובה מופיעה גרטה באחת מהפגנותיה מחוץ לפרלמנט השוודי ברשתות החברתיות של הארגון. מייסד הארגון אינגמר רנטזהוג הציע לגרטה להתנדב בארגון כיועצת לענייני צעירים. אך לאחר מכן השתמש בשמה ותמונתה של גרטה ללא ידיעתה או רשותה על מנת לגייס מיליונים לחברת קש אותה פתח בשם דומה לארגון. טונברי לא קיבלה שום כסף מהארגון ופרשה מהארגון לאחר שהבינה שמשתמשים בשמה על מנת להרוויח כסף.

לאחר אוקטובר 2018, מספרי העוקבים ברשתות החברתיות שלה נסקו וגרטה המשיכה בקיום מחאות בימי שישי גם לאחר שובה ללימודים. גרטה היוותה להשראה לתלמידי בית ספר בכל רחבי העולם לקחת חלק במחאות. כאשר בחודש דצמבר, השתתפו למעלה מ-20,000 תלמידים במחאות בכמעל לכ-270 ערים בכל רחבי העולם.

המשך הפעילות[עריכת קוד מקור | עריכה]
  
הפגנה למען איכות הסביבה ועתיד כדור הארץ בהמבורג, 1 במרץ 2019. טונברי צועדת מאחורי השלט הראשי, במעיל סגול וכובע לבן.
גם לאחר סיומה של שביתת התלמידים למען האקלים, טונברי ממשיכה להשתתף בפעילויות מגוונות בנושאי העלאת המודעות להתחממות העולמית ושינויי האקלים. בין השאר השתתפה בהפגנה נגד ההתחממות הגלובלית ליד בניין הפרלמנט האירופי בבריסל. באוקטובר 2018 נסעה עם משפחתה במכונית חשמלית ללונדון, שם הפגינה מול בית הנבחרים הבריטי.

ב-24 בנובמבר 2018 נשאה דברים בוועידת TED בסטוקהולם. בין השאר סיפרה שכבר בגיל 8 תהתה למה לא מתייחסים לשינויי האקלים בשידורי החדשות כאל נושא חשוב כמו מלחמת עולם. כמו כן אמרה: "אם ילדיי ונכדיי ישאלו אותי - מדוע לא עשיתם דבר בשנת 2018 כשעדיין היה זמן? אני אגיד להם: אי אפשר לשנות את העולם כאשר משחקים לפי הכללים, צריך לשנות את הכללים."

בדצמבר נאמה בפסגת האו"ם בנושא שינוי אקלים, ובינואר 2019 הוזמנה לשוחח עם משתתפי הפורום הכלכלי העולמי בדאבוס, לשם הגיעה ברכבת. בדאבוס אמרה טונברי: "אני מזהירה את מנהיגי העולם שהבית שלנו עולה באש! אני רוצה שתיבהלו, אני רוצה שתרגישו את הפחד שאני מרגישה בכל יום. אנחנו חייבים את זה לצעירים, חייבים לתת להם תקווה."

ב-21 בפברואר 2019 השתתפה טונברי בדיוני הנציבות האירופית ודרשה לצמצם פליטות פחמן דו-חמצני לפחות ב-80% עד שנת 2030 כדי לעמוד ביעדי האקלים של האיחוד האירופי.

ב-23 באפריל 2019 נאמה טונברי בפרלמנט הבריטי.[2]

ב-20 בספטמבר 2019 נאמה בפני מאות אלפי מפגינים בניו-יורק, באחד מהאירועים המרכזיים בגל שביתות עולמי שהתקיים באותו השבוע ברחבי העולם למען האקלים, זאת על רקע התכנסותה של ועידת האקלים של האו"ם בהמשך אותו השבוע.

ב-23 בספטמבר 2019 נאמה בפתיחת ועידת האקלים של האו"ם ואמרה: "אנשים סובלים. אנשים מתים. המערכות האקולוגיות שלנו מתמוטטות. אנו בפתחה של הכחדה המונית, וכל מה שאתם מסוגלים לדבר עליו הוא כסף, ואגדות על צמיחה כלכלית נצחית. איך אתם מעזים?".

ב-23 במרץ 2020, טונברי פרסמה שלה ולאביה יש סימפטומים של מחלת נגיף קורונה. היא השתמשה בהודעה כדי לעודד צעירים להישאר בבית, גם אם הם לא חשים סימפטומים של המחלה, כדי להגן על קבוצות אחרות הנמצאות בסיכון.[3]

בפברואר 2020 הודיעו אולפני ה-BBC שהם מפיקים סדרת טלוויזיה סביב פועלה של גרטה טונברי.[4]

פרסים ותארים[עריכת קוד מקור | עריכה]
גרטה טונברי זכתה במספר רב של פרסים ותארים.

במאי 2018 זכתה בפרס מטעם העיתון Svenska Dagbladet על מאמר שפרסמה. באותה השנה, היא הייתה מועמדת לפרס מטעם חברת החשמל בשוודיה, אך ויתרה על מועמדותה לאחר שנדרש ממנה לטוס לסטוקהולם.

בדצמבר 2018 הכתיר השבועון "טיים" את טונברי כאחת מ-25 בני הנוער המשפיעים ביותר בעולם לשנת 2018.[5]

לרגל יום האישה הבינלאומי הוכתרה טונברי על ידי האיגוד הנשים השוודי לחינוך כאישה החשובה ביותר בשוודיה לשנת 2019.[6]

במרץ 2019, זכתה בפרס מיוחד בטקס פרסי הסרט והטלוויזיה של גולדן קמה (גרמניה). את הפרס הקדישה טונברי לפעילים שפעלו למניעת הרס יער המבך, בנורדריין-וסטפאליה.[7]

פרס רייצ'ל קרסון הוענק לטונברי בזכות פעילותה הייחודית למען הסביבה ברמה הבינלאומית.[8]

באפריל 2019, קבלה את פרס פאריט אורד (Fritt Ord Award) לחופש הביטוי, ביחד עם ארגון הנוער הנורווגי Nature and Youth. טונברי תרמה את כספי הפרס שקבלה למימון תביעה נגד ממשלת נורווגיה להפסקת ייצור הנפט באזור הארקטי.[9]

לקראת סוף שנת 2019 נבחרה על ידי המגזין "טיים" לאשת השנה, והייתה לאישה הצעירה ביותר שזכתה בתואר.[10]

במאי 2019 האוניברסיטה של מונס העניקה לה דוקטור של כבוד על תרומתה להעלאת המודעות לפיתוח בר קיימא.[11]

ביוני 2019 העניק אמנסטי אינטרנשיונל לטונברי את פרס שגריר המצפון.[12]

ביולי 2019, החברה הגיאוגרפית הסקוטית המלכותית העניקה לטונברי מדליה עבור תרומה לשימור והגנה על הסביבה הטבעית ופיתוח בר קיימא.[13]

בספטמבר 2019, זכתה טונברי בפרס הקיום הנכון, הנחשב הידוע כפרס נובל האלטרנטיבי של שוודיה.[14]

בעקבות עשייתה הציבורית שהובילה להפגנות בכל רחבי העולם, שמה הוזכר בתקשורת כמועמדת אפשרית לפרס נובל לשלום לשנת 2019.[15]

ביקורות ותגובות[עריכת קוד מקור | עריכה]
ביולי 2019 התלונן המזכיר הכללי של אופ"ק, מוחמד ברקינדו, על מה שכינה ההתקפות ה'לא מדעיות' על תעשיית הנפט על ידי פעילי אקלים. הוא טען שהפעילים הם אולי האיום הגדול ביותר על עתיד תעשיית הנפט, כשהתייחס לגל השביתות בבתי הספר בהשראת טונברי.[16] טונברי ופעילי אקלים נוספים ראו בדבריו של ברקינדו מחמאה גדולה.[17]

הוגה הדעות והסופר השמרן, דינש ד'סוזה, השווה דבריה של טונברי לתעמולה הנאצית, וסבסטיאן גורקה, ששימש סגן עוזר לנשיא טראמפ, צייץ "המבוגרים שעשו שטיפת שכל לילדה האוטיסטית הזו, צריכים לעמוד לדין".[18]

ב-23 בספטמבר 2019 יצא פרשן רשת "פוקס", מייקל נואלס, במתקפה חריפה על טונברי וכינה אותה "ילדה שוודית חולת נפש". רשת פוקס התנצלה על דבריו של נואלס. לאורה אינגראהם, מנחת טלוויזיה שדרנית רדיו שמרנית השוותה את טונברי ופעילי אקלים צעירים נוספים לדמויות בסיפור האימה של סטיבן קינג, ילדי התירס.[19]

באירוע הקיימות שערכה קבוצת LVMH בסוף ספטמבר 2019, אמר יושב ראש הקבוצה ברנאר ארנו: "אני מוצא שהשקפותיה מייאשות אנשים צעירים. ... היא ילדה צעירה דינמית, אבל היא נכנעת לגמרי לקטסטרופה."[20]

באותה תקופה הגיב לדברים נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, וכתב בטוויטר: "היא נראית כמו נערה צעירה ומאושרת מאוד שמצפה לה עתיד מזהיר ונפלא. כל כך נחמד לראות את זה".[21][22] על בחירתה לאשת השנה של "טיים" לשנת 2019, הגיב טראמפ: "זה כל כך מגוחך. גרטה חייבת לעבוד על שליטה בכעסים שלה, ואז ללכת לסרט ישן וטוב עם חברה! תירגעי, גרטה, תירגעי".[23]

בין הביקורות על תומכיה של טונברי הועלתה טענה פילוסופית-שמרנית, לפיה המוסדות וההסדרים הפוליטיים שנבנו לאורך השנים נועדו להבטיח קבלת החלטות מעמיקה ומושכלת ושיש סיבה טובה מדוע החברה לא מוסרת החלטות כאלה בידי ילדים שאין להם ניסיון, כלים ושיקול דעת מספיק לקבלת החלטות.[דרוש מקור]

 
 
גרטה טונברי