הכבשה דולי

מי הייתה הכבשה דולי?

בשנת 1996 מדענים בסקוטלנד שיבטו כבשה בת שש (צוות מחקר בראשות איאן וילמוט במכון רוסלין השייך לאוניברסיטת אדינבורו) . זו הייתה הפעם הראשונה בהיסטוריה שבה שובט יונק מתא גוף בוגר. המדענים קראו לכבשה "דולי".

מהו שיבוט? 

שיבוט הוא התהליך של לקיחת חומר גנטי (דנ"א) מצמח או מבעל חיים לצורך יצירת העתק. אנשים כבר שיבטו צמחים, ולאחרונה החלו מדענים לשבט בהצלחה חיות, למרות שזה די מסובך. 

שיבוטים הם בעלי אותו דנ"א. הם לא בהכרח העתקים מדויקים זה של זה. עד עכשיו לא היו שיבוטים אנושיים, ובישראל ניסיון כזה הוא מנוגד לחוק.

איך שיבטו את דולי?

הדנ"א של דולי התקבל מכבשה אחת, אבל היה צורך בשלוש כבשים כדי לשבט אותה. 

מדענים לקחו תא ביצית מכבשה מספר אחת, והוציאו את גרעין התא, שבו הדנ"א נמצא. אחר כך הם לקחו תא בוגר מהגוף של כבשה מספר שתיים. הם הכניסו את הדנ"א של כבשה מספר שתיים לתוך תא הביצית של כבשה מספר אחת. תא ביצית זה הוכנס לתוך הרחם של כבשה מספר שלוש, ובו הוא התפתח כעובר רגיל. 

דולי היא למעשה שיבוט, העתק מדויק, של כבשה מספר שתיים, כי השתמשו בדנ"א של כבשה זו. 

מה קרה לדולי?

בגיל מוקדם יחסית לכבשה ,החלה דולי לפתח מחלות שאופייניות לכבשים זקנות.

היא סבלה מדלקת מפרקים קשה וגם ממחלת ריאות האופיינית לכבשים מבוגרות.

מדוע סבלה דולי ממחלות של כבשים מבוגרות?

הDNA – (החומר התורשתי) של דולי נלקח מכבשה בוגרת. לכן, אמנם התפתחה כעובר רגיל, אך ה- DNA שלה תאם DNA של כבשה בת שש – גיל שנחשב בכבשים לגיל בוגר (אורך החיים של כבשה כ- 15 שנים).

הDNA  (החומר התורשתי) הינו בעל "קצוות" הנקראים "טלומרים". הקצוות האלו מתקצרים כל פעם שהתא מתחלק. כלומר: DNA של בעל חיים בתחילת דרכו יהיה ארוך יותר מDNA של בעל חיים בוגר. הקצוות האלו בעצם משפיעים על מספר החלוקות האפשריות עבור התא. אם לתא "נגמרו" מספר החלוקות, הוא לא יתחלק יותר, או שיהיו טעויות בחלוקה, וזה , בנוסף לסיבות רבות אחרות חלק מתהליך הזיקנה.

יש מדענים שטוענים שאין קשר בין השיבוט לבין המחלות מהן סבלה.

 הכבשה דולי

הכבשה דולי