למה השערות סומרות בקור?

הקור משפיע על גופכם במספר דרכים. בין היתר, הוא גורם לכם לרעוד וצורך עז להטיל שתן, אך במקביל הוא גורם לשערות שלכם לסמור ולעורכם להיראות כמו עור ברווז. מה ההסבר לתופעת השערות הסומרות? למה זה קורה לכם דווקא כשקר? האם זה מסוכן? והאם התופעה קיימת אצל יצורים נוספים בטבע? במאמר הבא ננסה לענות על השאלות הללו.

תופעת השערות הסומרות מכונה בשפה הרפואית cutis anserina. היא מתרחשת כאשר קר לכם, כאשר אתם מתרגשים או מפחדים. השערות סומרות כתוצאה מכך ששרירי זוקפי השיער, שרירים זעירים מאוד, שנועדו לחמם את גופכם וקרויים 'ארקטור פילורום', מתכווצים וגורמים לשיער להזדקף ולעור לקבל מראה מחוספס דמוי שלפוחיות קטנות. על מנת להבין את התופעה עלינו להכיר את תפקיד השערות בגופנו. העיקריים שבהם:

שמירה על חום הגוף - שערות הגוף כולאות שכבת אוויר מבודדת שקרובה לעור.
הרחקת עצמים זרים - הריסים ושערות הנחיריים לדוגמה מגנים מפני חול ואבק.
הגנה מיפני קרינת השמש - שערות הראש לדוגמה מגנות על הקרקפת.
הרחקת נוזלים והפרשות - הגבות לדוגמה מגנות על העיניים מפני זיעה.
נידוף זיעה - שערות בית השחי לדוגמה תורמות לנידוף הזיעה.

אף על פי שאין בכך תועלת, תופעת השערות הסומרות אינה מסוכנת ולא נחשבת לבעיה רפואית כלל. שערות סומרות הן תגובה טבעית של מערכת העצבים הסימפתטית אשר אינה ניתנת לשליטה, ומנגנון הילחם או ברח המכונה באנגלית Fight or Flight. במקביל לתופעה זו קצב פעימות הלב עולה ומוגבר זרם הדם, המגיע אל אותם שרירים זעירים שמתכווצים בתגובה.

שערות אינן סומרות רק אצל בני האדם, והתופעה קורית גם בקרב בעלי חיים. באופן זהה הנוצות של הציפור סומרות כאשר קר לה, והפרווה של החתולה סומרת כאשר היא מפחדת, מה שעלול לגרום לה להיראות מאיימת או מחושמלת, תלוי את מי אתם שואלים.

לסיכום, קיים מנגנון ביולוגי שגורם לשערות שלנו לסמור כאשר קר לנו. התופעה הזו עשויה לקרות גם כתוצאה מהתרגשות או פחד, והיא שכיחה בקרב בני אדם ובעלי חיים בעלי פרווה או נוצות, אך אין בה תועלת והיא אינה מהווה סכנה כלל.

למה השערות סומרות בקור?