מה זה קורונה?

קורונה הוא מחלת נגיף קורונה המכונה בשם (COVID-19)

מגפת הקורונה הוא: 

מגפת הקורונה היא מגפה עולמית מתמשכת של מחלת נגיף הקורונה. במגפה נדבקו מאות מיליוני בני אדם, מתוכם מעל 350 מיליון מאומתים (נכון לינואר 2022), ומתו מעל 5.6 מיליון. אף על פי שמקורו המדויק של הנגיף, מזן SARS-CoV-2, עדיין אינו ידוע, על פי הערכות הוא עבר מבעלי חיים נגועים לאדם. ההתפרצות הראשונה החלה בווהאן שבסין, בדצמבר 2019, אך נטען כי מקרים של הדבקה הופיעו עוד קודם לכן. באמצע פברואר 2020 החלה להתפשט במהירות בכל רחבי העולם.[2][3]

התפשטות המגפה והמחלה בעולם עוררה בהלה, מלוּוה במשבר כלכלי משמעותי ובנפילה חדה של הבורסות בעולם בחודש מרץ 2020. בנוסף, קרסו מחירי הנפט ברחבי העולם לרמות שפל שלא נראו בעבר.[4] זמן קצר לאחר מכן התאוששו הבורסות ברחבי העולם ומחיר הנפט חזר למחירים ששררו טרם המגפה ואף גבוה מכך.

מדינות העולם הגיבו למגפה באמצעות הנחיות לשמור על ריחוק חברתי, הטלת מגבלות על תנועה והתקהלויות, הטלת סגרים ועוצרים, ביטול אירועים וסגירת כלל המוסדות הלא חיוניים. כמו כן, נעשו מאמצים ממוקדים לאתר חולים ונשאים ולבודדם, למגן את צוותי הרפואה, ולהגדיל באופן מהיר את קיבולת בתי החולים, כולל בניית מסגרות אשפוז מיוחדות לחולי קורונה. במהלך המגפה היה פרק זמן שבו שליש מהאנושות – כ-2.6 מיליארד בני אדם – נדרשו להישאר בבתים בתנאי סגר.[5]

בספטמבר 2020 ובמהלך שנת 2021 התגלו עשרות מוטציות בנגיף הקורונה שהשפיעו על התפרצויות חדשות של המחלה ברחבי העולם. בסוף שנת 2020 החל מתן חיסון המוני נגד הנגיף לאוכלוסיית העולם.

נתונים עולמיים מצטברים:

נתוני מקרי ההדבקה המאומתים ומקרי המוות המפורטים מתייחסים לאנשים שנבדקו למחלת הקורונה, כפי שדווחו רשמית על ידי המדינות השונות. למדינות שונות יש מדיניות שונה בנוגע לרמת התסמינים הנדרשת כדי לבצע בדיקה, וחלקן אינן בודקות אנשים המגלים תסמינים קלים בלבד. בחלק ממדינות העולם נרשמו דיווחים מעטים בלבד, וכמה מדינות אינן מדווחות כלל.

להלן נתונים מצטברים מתחילת המגפה נכון ל- 26 בינואר 2022 (המספרים מעוגלים) בעולם:

מקרי הדבקה מאומתים: 361 מיליון
תמותה: 5.640 מיליון
הבריאו[6]: 286 מיליון
מקרים פעילים: 69 מיליון.

נתונים לפני שנים:

להשוואה נתונים נכון ל-שנת 2020 בלבד (המספרים מעוגלים) בעולם:

מקרי הדבקה מאומתים: 84 מיליון
תמותה: 1.8 מיליון
מקרים פעילים לתום 2020: 23 מיליון
שיעור קטלניות עולמי 2020: 2.15%
שנת 2021 בלבד (המספרים מעוגלים)

מקרי הדבקה מאומתים: 196 מיליון
תמותה: 3.6 מיליון
מקרים פעילים לתום 2021: 30 מיליון.

 

המגפה לפני מדינות :

נכון לינואר 2022 מוקדי המגפה העיקריים הם, במקרים מאומתים מצטברים

אירופה (בעיקר רוסיה, צרפת, ספרד, בריטניה, איטליה, גרמניה, ופולין) - באיזור 115 מיליוני נדבקים מאומתים.
ארצות הברית - 73 מיליוני נדבקים
דרום אמריקה (בעיקר ברזיל, ארגנטינה, קולומביה ופרו) - מעל 45 מיליון
הודו - כ 40 מיליון.
וכן בטורקיה, אינדונזיה, מקסיקו ואיראן.
לנתונים נוספים ראו טבלאות מגפת הקורונה.

 

הדבקה ותסמינים:

הנגיף עובר מאדם לאדם כאשר נשא נושם החוצה נתז נשימתי ואירוסולים המרחפים באוויר, אשר מכילים את הווירוס.[7] אדם אחר יכול לנשום פנימה את הנתז הנשימתי והאירוסולים. כמו כן הם יכולים לנחות על העיניים האף והפה, במיוחד במקרה של שיעול ועיטוש. הדבקה ממשטחים נגועים וממגע של הידיים בעיניים אף ופה אינה נחשבת נפוצה.

תקופת הדגירה היא בדרך כלל חמישה ימים, אך עשויה להיות בין יומיים ל-14 יום.[8][9] במהלך תקופה זו הנשא יכול להדביק אחרים. דווח גם על מקרה של פיתוח תסמינים לאחר זמן של 27 יום.[10]

התסמינים הם לרוב חום, שיעול וקוצר נשימה.[8][9] דווח גם על תסמינים נוספים, ייחודיים יותר למחלה לעומת שפעת, ובהם אובדן זמני של חוש הטעם וחוש הריח וכן שטפי דם באצבעות. סיבוכים עלולים לכלול דלקת ריאות, הצטברות קרישי דם ואי-ספיקת כליות. הטיפול בחולים מתמקד בהקלת התסמינים ובטיפול תומך. אמצעי הגנה כוללים שמירה על היגיינה אישית, שמירת מרחק מאנשים אחרים, ובידוד עצמי של 14 ימים לאנשים שהיו בקרבת חולים.[11][8][12]

לפי ההערכות, מספר ההתרבות הבסיסי (מספר שמתאר כמה אנשים עלולים להידבק מאדם חולה אחד) עומד על 2.2.[13] הערכה אחרת מדברת על בין 1.4 ל-3.9 ואף עשוי להיות גבוה יותר במקומות צפופים.

אחד הקשיים הגדולים בהתמודדות עם הנגיף הוא שנשאי־הנגיף אינם מפתחים תסמינים בימים הראשונים, ובשל כך הם ממשיכים לדבק. התסמינים מופיעים עד 14 יום. דגימה של נשא לא בהכרח תביא לתשובה חיובית, מחמת שייתכן שבשלבי הדבקה ראשוניים כמות הנגיף בגוף נמוכה ביותר ותקשה על זיהויו, גם ייתכן שהנגיף נמצא בדרכי הנשימה התחתונות בעוד הדגימה נלקחה ממערכת הנשימה העליונה ששם הימצאותו דלילה, בעקבות כך הנבדקים נבדקים פעמיים לצמצם את האפשרות לתוצאה שלילית שגויה.

הזמן מאימות החולים עד ההידרדרות של חלקם למצב בינוני-קשה הוא כ-3 שבועות.[14] תהליך ההחלמה ארוך במיוחד, ונע בין כשבועיים במקרים הקלים ועד שישה שבועות בקשים. דווח שחלק מהמחלימים המשיכו לחוות תסמינים פיזיים כמו חולשה, כאבים ושינויים בחוש הטעם, כמו גם השלכות נפשיות.[15]

מאפייני הנגיף, כמו רמת ההדבקה, היו יכולים להשתנות בעקבות מוטציות בנגיף.

התפרצות המגפה בסין וגילוי הנגיף:

במהלך חודש דצמבר 2019 זוהו מספר מקרים של דלקת ריאות חמורה שלא הושפעה מטיפול אנטיביוטי שנגרמה מנגיף לא מזוהה בעיר ווהאן שבמחוז חוביי שבסין. הוא נקשר לשוק הרטוב חוואנאן (אנ') למאכלי ים בווהאן, אך לא זוהתה אפשרות ההדבקה מאדם לאדם.

על פי תחקירים עיתונאיים, בימים הראשונים לגילוי המחלה נקט השלטון הסיני, המקומי והארצי, באמצעים שונים להגביל מידע על הנגיף והמחלה החדשים. בתחקיר שערך העיתון SCMP (אנ'), המתפרסם בהונג קונג בהתבסס על הדלפה של מסמך ממשלתי סיני, עלה כי התאריך המוקדם ביותר שבו אותר בדיעבד חולה קורונה הוא באמצע נובמבר 2019, עד סוף נובמבר אותרו בדיעבד 8 חולים[20] ועד סוף 2019 חלו בווהאן כ־270 חולים (חלק מהמקרים אומתו רק מאוחר יותר) והצטברו עדויות על אפשרות הדבקה מאדם לאדם.[21] בתחילת אמצע ינואר 2020 התפשט הנגיף למחוזות אחרים בסין, בעקבות נסיעות של אזרחים למשפחותיהם לראש השנה הסינית. ווהאן היותה מוקד תחבורה מרכזי.[22]

ב-31 בדצמבר דיווח משרד הבריאות של סין לארגון הבריאות העולמי, על ההתפרצות המסתורית ועל הופעת הנגיף החדש.

הריצוף הגנטי של הווירוס הושלם כבר בראשית ינואר 2020, בידי מעבדה מסונפת לאוניברסיטת פודאן בשאנגחאי והועבר לרשויות הבריאות הראשיות בסין, בתוספת המלצה לנקוט אמצעי מניעה ושליטה, אך הרשויות התעלמו והמעבדה פרסמה באופן פומבי ועצמאי את הריצוף הגנטי של SARS-CoV-2 באתר האינטרנט virological.org ב־11 בינואר 2020,[23] צעד שהוביל להחלטת הממשלה כעבור זמן קצר לסגור את המעבדה.[21]

הממשלה הסינית הכחישה את הדברים וטענה שפעלה בשקיפות ובמהירות להגנת האוכלוסייה החל מהרגע בו הבינה כי מדובר במגפה.[24] על פי הדיווח הרשמי, ב-10 בינואר היו רק 41 מקרי הדבקה.[25] ב-23 בינואר 2020 הגיע מספר המקרים המאומתים המצטברים ל-830,[26] ושלטונות סין החלו לנקוט בצעדים מחמירים למניעת התפשטות הקורונה שבעיקרם סגירת האפשרות לנוע בחופשיות מאזורים נגועים ואליהם והטלת עוצר על ערים במחוז חוביי בו פרצה המגפה. כתוצאה מהסגר המוחלט חלה ירידה הדרגתית עיקבית במספר מקרי ההידבקות המדווחים.[27] המגפה נבלמה לקראת סוף פברואר 2020, ברמה של כ-80 אלף מקרי הידבקות. מתחילת חודש מרץ ירד המספר היומי של מקרים חדשים והגיע למספר זניח.

כך הכל התחיל...

 

התפשטות הנגיף בעולם:

במהלך פברואר 2020 החל הנגיף להתפשט מחוץ לסין, ובסוף פברואר היה מספר מקרי ההידבקות בעולם כ-89,000, מתוכם כ-80,000 בסין ורק 9,000 במעל ל-60 מדינות. אך מתחילת מרץ 2020, הלך וגדל מספר הנדבקים במהירות, ובאמצע מרץ התפשט כבר ליותר מ-150 מדינות, ובעיקר למדינות באירופה. החל מאמצע מרץ עלה הן מספר הנדבקים והן מספר המתים במדינות העולם על זה שבסין. מוקדי ההתפשטות המרכזיים בסוף מרץ היו בעיקר איטליה, ספרד ואיראן. במקביל החלה המגפה להתפשט במהירות בארצות הברית, ומספר מקרי ההידבקות היומי המדווח שם הגיע בסוף מרץ ליותר מ-15,000. מספר המקרים החדשים ליום בעולם עבר לקראת סוף מרץ את ה-60,000. ב-26 במרץ עמד מספר הנדבקים בעולם על יותר מ-500,000, ויותר מ-24 אלף מקרי מוות.

ב-25 בפברואר, לראשונה מאז פרוץ המגפה, עלה המספר היומי של מקרי ההדבקה המאומתים שדווחו בעולם שמחוץ לסין, על זה שבסין.
ב-1 במרץ, לראשונה מאז פרוץ המגפה, עלה המספר היומי של מקרי מוות מחוץ לסין על זה שבסין.
ב-7 במרץ, לראשונה מאז פרוץ המגפה, עלה המספר של מקרי ההדבקה המאומתים בטיפול בעולם (כ-22,000) שמחוץ לסין על זה שבסין (כ-20,500).
ב-13 במרץ עלה מספר מקרי ההדבקה המאומתים בעולם על 10,000 ביממה.
ב-15 במרץ עלה מספר מקרי ההדבקה המאומתים המצטבר מחוץ לסין על זה שבסין (כולל מחלימים ומתים).
ב-15 במרץ עלה גם מספר המתים המצטבר מחוץ לסין על זה שבסין.
ב-19 במרץ עלה מספר המתים המצטבר על 10,000, ומספר המתים באיטליה עלה על זה שבסין - 3,405 לעומת 3,248.
ב-26 במרץ עבר מספר מקרי ההדבקה המאומתים בעולם את רמת ה-500,000, ומספר מקרי ההידבקות בארצות הברית עבר את זה שבסין ואת זה שבאיטליה ובכך הפכה המדינה למובילה במספר מקרי ההדבקה בעולם.
ב-27 במרץ עברה ארצות הברית את רמת 100,000 מקרי ההדבקה המאומתים. המספר היומי של מקרי ההדבקה המאומתים בעולם הגיע לכ-65,000. ב-1 באפריל 2020 עברה את רף ה-200,000 מקרי הדבקה מאומתים, וב-10 באפריל 500,000.
ב-2 באפריל עברו מקרי ההדבקה המאומתים את רף המיליון.
ב-10 באפריל עבר מספר מקרי המוות את רף ה-100,000.
ב-14 באפריל נרשמו בעולם 2 מיליון מקרי הדבקה מאומתים.
ב-27 באפריל עבר מספר מקרי ההדבקה בעולם את רף ה-3 מיליון, ובארצות הברית את רף המיליון.
ב-21 במאי עבר מספר מקרי ההדבקה בעולם את רף ה-5 מיליון.
ב-27 ביוני עבר מספר המקרים בעולם את רף ה-10 מיליון.
ב-9 באוגוסט עבר העולם את רף 20 מיליון המקרים המאומתים.
ב-22 באוגוסט עבר העולם את רף 30 מיליון המקרים המאומתים.
ב-27 בספטמבר עבר העולם את רף המיליון מתים.
ב-7 בנובמבר עבר העולם את רף 50 מיליון המקרים המאומתים.
ב-26 בינואר 2021, עבר העולם את רף 100 המיליון.

הייתם מאמינים? 

אנחנו עכשיו הולכים אם מסיכות . עד כמה שנים תאמינו לי שלא יאמינו שהלכנו עם מסיכות.

 

אז לנגיף הקורונה יש חיסון?

כן, לנגיף הקורונה יש חיסון הכל התחיל שעשו חיסון ראשון. כל חודש נוסף חיסון, עכשיו אנחנו הגענו לחיסון רביעי ולפי מה שאמרו יוציאו חיסון חמישי.

שמעתם על שביתה???

אתמול דיברו על שביתה בבתי הספר, בגלל שיש מחסור במורות אז רצו לעשות שביטה ביינתים אין שביתה.

בדיקות ביתיות ?

כן, המציאו בדיקות ביתיות (אני יסביר אחרי זה איזה בדיקות יש).בדיקות ביתיות הם בדיקות שעושים בבית. (רק שתדעו שאצלינו בארץ ישראל הבדיקות הביתיות עולים הרבה כסף מאשר כל הבדיקות בעולם, לדוגמא בספרד עולה 21 ש"ח ואצלינו עולה 30 ש"ח.

הבדיקה הראשונה היא :

בדיקה המאתרת את נוכחות החומר הגנטי של הנגיף עצמו (RT-PCR והגברה של חומצה גרעינית איזותרמית).

הבדיקה השנייה:

בדיקה סרולוגית המאתרת נוכחות נוגדנים המיוצרים בתגובה לזיהום.

 

אז מה קורה באמריקה?

 

ארצות הברית הפכה למדינה בעלת כמות החולים הגבוהה ביותר. היא יזמה צעדים לפי המדינות, ברובן בוצע סגר. באפריל 2020, יותר מ-90% מהאמריקנים התבקשו להישאר בבתים.[195] בסוף החודש הנשיא פרסם המלצה לגבי אסטרטגיית היציאה ולחץ על המושלים לשחרר את ההגבלות. המדינה המשיכה להתמודד עם התפשטות הנגיף עם צעדי ריחוק חברתי.

באמריקה הלטינית, מקרה ההידבקות הראשון נגלה בברזיל, בסוף פברואר. היה חשש שהעוני ומצב מערכת הבריאות בחלק מהמדינות יקשו בטיפול במגפה. ב-17 במרץ, דווח על מספר נמוך של חולים. הערכות היו כי מדוברים במספרים גבוהים בהרבה שטרם נוטרו עקב מערכות בריאות כושלות בחלק מהמדינות.[196]

  
חולה קורונה מטופל בבית החולים האוניברסיטאי הקתולי בצ'ילה. 27 במאי 2020
בתחילת מרץ, מדינות כמו מקסיקו, גואטמאלה ופנמה הכריזו על מצב חירום או אזהרות ברמה גבוהה לקראת התפשטות רחבה יותר.[139] עד סוף מרץ, הנגיף התפשט ופגע במיוחד בברזיל, אקוודור וצ'ילה. רוב מנהיגי אמריקה הלטינית (במדינות כמו פרו, אל סלוואדור, ארגנטינה, ונצואלה וצ'ילה) הגיבו בחומרה להתפשטות הנגיף מיד עם גילוי מקרי ההידבקות הראשונים. הם סגרו את הגבולות, ביטלו טיסות ושלחו חיילים לסייר ברחובות כדי לאכוף את הוראות הבידוד. בבתי החולים נערכו הצוותים לקבלת המוני חולים, ובתי חולים נוספים הוקמו במהלכי בזק. היו מדינות או אזורים שהטילו סגר. למשל, בקולומביה הונהג סגר ארוך. היו הגבירו את הפיקוח על הגבול היבשתי שלהן. כך היה באורוגוואי ובקולומביה. במקביל, נשיאי ברזיל ומקסיקו התעקשו להתייחס למגפה בביטול.[197] נשיא ברזיל אף עודד הפרה של ההנחיות שנקבעו על ידי המושלים והרשויות. ב-30 במרץ הכריזה ממשלת מקסיקו על מצב חירום בריאותי והוכנסו אמצעים מחמירים שמטרתם לרסן את התפשטות הנגיף.

במאי 2020, המדינה שנפגעה קשה מכולם היא ברזיל אך גם בפרו, מקסיקו וצ'ילה היו מודאגים ממספר הולך וגובר של נדבקים. באקוודור קרסה מערכת הבריאות בשל עומס חולים. ההתפשטות הנרחבת באמריקה הלטינית, הביאה את ארגון הבריאות העולמי להכריז על אמריקה כמוקד התפרצות המגפה העיקרי.[198][147] בסוף מאי, אמריקה הלטינית הפכה למוקד השלישי בגודלו אחרי ארצות הברית ורוסיה. ב-23 במאי, ברזיל הייתה שנייה בעולם בנדבקים. במדינות רבות דווח על הצפת יחידות הטיפול הנמרץ בחולים. באקוודור הוטל עוצר בין השעות 2 בצהריים עד 5 בבוקר במרץ, לצד הגבלות נוספות. במדינה, תושבים רבים לא נשמעו להנחיות, ולא היה מי שיאכוף אותן. מאות בני אדם נראו מפירים את העוצר, ומוכרים סחורות ברחובות כדי להמשיך להתקיים. בפרו, רוב החולים היו עובדים העוסקים בעבודות פשוטות כמו מוכרים בשווקים. בחלק מהמדינות היה מחסור בערכות בדיקה.[199] בחלק מהמדינות היה קושי לגישה לבדיקות קורונה.[42]

בסוף מאי 2020, היו גם מדינות שדיווחו על נתוני תמותה ותחלואה נמוכים. כך היה בג'מייקה וגם בארגנטינה, בסורינאם, באורוגוואי וכו'.[200] בהמשך מצב זה השתנה בחלק מהמדינות.[42] בסוף 2020 ובמהלך 2021, תושבי היבשת החלו להתחסן נגד קורונה.