רכבת הרים

רכבת הרים היא מתקן שעשועים הבנוי בעיקרו ממסילת רכבת שעליה נוסעת מעין רכבת במסלול שעולה ויורד בתלילות, ולפעמים כולל לולאות שמסיעות את הנוסעים במהופך. רכבות הרים התחילו להופיע בפארקי שעשועים במחצית המאה ה-19, ומאז הן עברו שכלולים ופיתוחים רבים.

ההיסטוריה של רכבות ההרים

המתקן שנחשב לאבי רכבות ההרים היה נפוץ ברוסיה כבר במאות ה-15 וה-16. זו הייתה קונסטרוקציית עץ בגובה של כעשרים מטר וממנה ירדו מדרונות עץ מכוסי שלג. היושבים בהם היו גולשים לאורך המורד התלול. אפשר להשוות חוויה זו לספורט מזחלות השלג שכיום הוא ספורט אולימפי באולימפיאדת החורף, ובו גולשים במזחלת בתוך תעלת שלג חצובה, במורד תלול ומהיר. בתחילת המאה ה-19 הופיעו רכבות ההרים המוכרות לנו כיום. הרכבת הראשונה שכללה לולאה הוצגה בפריז בשנת 1846 והייתה אטרקציה עולמית. בטיחות הלולאה נבדקה באמצעות כוסות מים, ביצים וקופים. למרקוס אדנה תומפסון רשם פטנט על רכבת ההרים הראשונה ב-20 בינואר 1865. בארצות הברית הופיעה רכבת ההרים הראשונה ב-1884.

בטיחות
רכבות הרים נותנות לנוסעים בהן תחושה של סכנה מיידית, אך התגשמות הסכנה לכדי אסון אמיתי מושכת תשומת לב מרובה ועניין רב בציבור. בספטמבר 2003, למשל, נהרגו מספר אנשים בתאונה קטלנית בפארק השעשועים דיסניוורלד שבאורלנדו. מבחינה סטטיסטית, רכבות הרים בטוחות ביותר. מחקרים סטטיסטיים שנעשו בארצות הברית מראים, כי הסיכוי של נוסע ברכבת הרים להיפגע בצורה שדורשת טיפול בבית חולים הוא 1 ל-20 מיליון. החוקרים ציינו כי סיכוי הפגיעה במשחק גולף למשל הוא גבוה מהסיכוי לפגיעה במתקן שעשועים. נמצא גם כי הסיכוי להיהרג בפארק שעשועים הוא 1 ל-1.5 מיליארד, ועל כן עלייה על עשרה מתקנים בפארק בטוחה יותר מהנסיעה לפארק במכונית. תאונות אכן קורות, ולעיתים הן קטלניות. התקנות בקשר לרכבות הרים משתנות ממדינה למדינה בכל רחבי העולם.

תאונות

בישראל קרו מספר תאונות ברכבות ההרים, אחת מהן קרתה בפארק "חפץ חיים" בה קרון רכבת ההרים סטה מהמסלול, ומספר בנות שנסעו ברכבת נפצעו. אך רוב התאונות בישראל קרו בעקיפין - אישה אחת, שמטפחת ראשה נפלה בעת שרכבה על רכבת ההרים לופ 2000 בסופרלנד, עקפה את הגדר שתוחמת את הרכבת כדי לקחת את המטפחת. היא נדרסה על ידי הרכבת כאשר ניסתה לעשות זאת, ונהרגה. בשנים האחרונות ישנה מחלוקת בעולם בקשר לבטיחותן של רכבות ההרים החדשות, שנועזותן הולכת וגוברת. רבים חוששים, כי הנסיעה ברכבת הרים קיצונית במיוחד עלולה לגרום לנזק מוחי.

בישראל
ישראל אינה נחשבת מפותחת כלל בתחום זה. רכבות ההרים שהוקמו בישראל הן דגמים מוכנים, פשוטים ונפוצים יחסית בעולם. רכבת ההרים הראשונה בישראל נפתחה בפארק "מאירלנד" שפעל במגדל שלום בת"א, והייתה מיועדת לילדים קטנים. להלן רשימה של רכבות ההרים הפועלות כיום בישראל:

אנקונדה - לונה פארק תל אביב. רכבת זו היא מסוג "Boomerang" (מונח זה נקרא גם Suttle - מסלול שאינו סגור) של חברת Vekoma ההולנדית, שבונה ומתכננת רכבות הרים בפארקים רבים ברחבי העולם. הרכבת נפתחה בשנת 2000, וכוללת 3 היפוכים (רול קוברה ולופ אנכי) אם כי הרכבת מבצעת 6 היפוכים-3 קדימה ו3 אחורה. גובהה 35.5 מטרים ומהירותה כ-75 קמ"ש. במהלך הנסיעה הנוסעים עולים אחורנית ויורדים חזרה, מבצעים את 3 ההיפוכים ועולים קדימה, ולאחר מכן הם מבצעים הכל באחורנית. בעולם קיימות עוד כ-55 רכבות הרים מסוג זה.
קומבה - סופרלנד, ראשון לציון. רכבת זו היא מסוג "Suspended Looping Coaster" או בקיצור SLC (מונח זה נקרא גם Inverted - הקרונות תלויים מתחת למסילה כאשר רגליהם באוויר) מסוג 689m Standard של חברת Vekoma ההולנדית. הרכבת נפתחה בשנת 2001, וכוללת 5 היפוכים (רול אובר, סייד וינדר ורול כפול) גובהה 33.3 מטרים ומהירותה 80 קמ"ש, והיא הרכבת המהירה ובעלת ההיפוכים הרבים ביותר בישראל. בעולם קיימות עד כ־41 רכבות הרים מסוג זה.
רכבת הרים - לונה פארק תל אביב. רכבת זו היא מסוג " 337m junior coaster" של חברת Vekoma. הרכבת נפתחה בשנת 2010 לאחר פירוקה של רכבת ההרים הישנה. רכבת זו מתאימה בין היתר למשפחות ולקהל הצעיר יותר. גובהה 13 מטרים ומהירותה 45 קמ"ש. רכבת זו היא דגם פופולרי של רכבת משפחתית, שנמצא בהרבה פארקים מפורסמים כמו סיקס פלאגס מג'יק מאונטיין ועוד.
קרייזי טוויסטר - לונה פארק תל אביב. רכבת זו היא מסוג twister של חברת eos rides. ברכבת זו, בשונה מהרכבות בישראל, לקרונות יש יכולת להסתובב בחופשיות. כמו רכבת ההרים השנייה בפארק, גם זו מתאימה למשפחות ולקהל הצעיר יותר. גובהה 7.5 מטרים וברכבת יש מקום ל-20 נוסעים בכל סיבוב (4 מושבים בכל קרון, גב אל גב). הרכבת נפתחה בשנת 2011.
רכבת הרים לילדים - סופרלנד, ראשון לציון. רכבת זו היא מסוג "Family Gravity Coaster" של חברת Zamperla והיא מיועדת לדור הצעיר בלבד. גובהה 13 רגל בלבד וברכבת יש מקום ל-12 נוסעים בכל סיבוב (2 מושבים בכל קרון) הרכבת נפתחה בשנת 2009, כחלק מעולם הילד החדש בפארק אותו בנתה חברת Zamperla.
רכבת הרים מסוג Big Apple של Pinfari פעלה בעבר בפארק ב"פנטזיה" בעיר המלכים, אילת. רכבת זהה לזו פועלת בפארק קיפצובה בקיבוץ צובה, סמוך לירושלים.
רכבת הרים נוספת פועלת בפארק חפץ חיים, בקיבוץ חפץ חיים. מדובר על דגם רכבת ישן מאוד. לפני מספר שנים קרתה תאונה ברכבת, כאשר הקרון סטה מהמסלול ומספר בנות נפצעו.
רכבת הרים חדשה נפתחה במתחם My baby בירכא בשנת 2015, והיא מיועדת בעיקר לילדים.
מתקן דמוי רכבת הרים מסוג מגלשות הרים של חברת Wiegand, קיימת ב-2 פארקים בישראל: בצוק מנרה (האתר נסגר לצמיתות) ובאתר החרמון. ברכבת זו הנוסע שולט במהירות במהלך הנסיעה. מתקן דומה פועל גם במתחם "ים כרמל" ביער עופר, ליד חיפה.
מפלי המלך שלמה - עיר המלכים, אילת. מתקן זה הוא לא בדיוק רכבת הרים, אלא שייט בסירה במסלול קבוע. המתקן מסוג Shoot The Cute של חברת Intamin Ag (נחשבת לעבור רבים יצרנית המתקנים והרכבות הטובה בעולם). במהלך השייט צופים המבקרים במיצגים על חייו של שלמה המלך, כמו משפט שלמה וביקור מלכת שבא. לפני השיט צופים המבקרים, כאשר הם עוד בתור, במיצג פתיחה לקראת המתקן. לאחר מכן הסירות עולות במעלית לקומה העליונה של המבנה שם צופים המבקרים בסיפורי חייו של המלך שלמה. בסוף השיט יוצאות הסירות למפל קטן אל גג הבניין ומשם גולשות הסירות במפל בגובה של עשרים מטרים עד לבריכת המלך הנמצאת בצמוד למבנה. הירידה אל תוך המים גורמת לנתז (ספלאש) ענק בו נרטבים כל הנוסעים. המתקן נסגר עם סגירתו של הפארק ב-2016.
לופ 2000- סופרלנד, ראשון לציון. רכבת זו היא מסוג Pinfari Models ZL 42 של Interpark, מסילה מעגלית, שתי רכבות ושלושה קרונות לרכבת, מסוג UPLIFT. אורך המסילה: 365 מטר, גובה הנקודה הגבוהה ביותר: 11 מטר, היפוך אחד (והראשון בישראל) בגובה 9.7 מטר, שנחשב קטנטן ביחס לרכבות ההרים החדישות בעולם. בשנת 1996 אישה נהרגה בזמן שנכנסה למתחם הרכבת. הרכבת פורקה ונסגרה ב-2013, והוחלפה במדשאה.

עוד מידע אפשר למצוא בויקיפדיה.

מקווה שנהניתם😎😇

רכבת הרים